Flammkuchen zelf maken
Voorbereiden van de flammkuchen - stap-voor-stap instructies
Wilt u een perfecte, verse flammkuchen op de tafel zetten? Met onze kant-en-klare flammkuchen bodems lukt dat binnen enkele minuten. En zo gaat het:
De juiste basis: Dunne flammkuchen bodem
Om een typische, krokante flammkuchen te maken is het belangrijkste de basis; de dunne flammkuchen bodem. Hiervoor worden onze voorgevormde bodems voor flammkuchen tijdens een speciale procedure met een hete pers bijzonder dun. Zo wordt de flammkuchen heerlijk knapperig en krokant.
Flammkuchen bakken - voorbereidingen
Allereerst moet u de oven aanzetten, zodat deze de juiste temperatuur bereikt. Vervolgens legt u al het toebehoor klaar, net als alle noodzakelijke ingrediënten. Als u een eigen flammkuchen crème wilt maken, kunt u het beste crème fraîche, Schmand of/en kwark in de verhouding 1:1(:1) mengen. Als u kwark gebruikt, moet u deze eerst in een kom glad roeren zodat er geen klonters ontstaan. Breng de crème voorzichtig op smaak met zout, peper en nootmuskaat of met onze lekkere kruidenmix. Laat de crème vervolgens ongeveer een half uur trekken en voeg eventueel nog een paar kruiden toe. Zo voorkomt u, dat de crème te krachtig smaakt. Snijd vervolgens alle ingrediënten, die u als beleg op de flammkuchen wilt hebben, zo op maat dat deze bij het latere bakken goed gaar worden. Zeer harde groenten moeten bijvoorbeeld voorgekookt worden, omdat het bakken zelf slechts enkele minuten duurt.
Plaats de flammkuchen bodem vervolgens ter voorbereiding zonder het papier op een plankje. Bij voorkeur een voorbereidingsplankje. Houd er rekening mee dat u de bevroren bodems op tijd laat ontdooien.
Voorgevormde bodem voor flammkuchen beleggen
Verdeel vervolgens ongeveer 90 g flammkuchen crème met het instrijkmes gelijkmatig op de voorgevormde bodem voor de flammkuchen, laat een rand van ongeveer een tot anderhalve centimeter vrij zodat de crème niet op de flammkuchen steen terecht komt. Als de crème verbrandt, smaakt de flammkuchen hierdoor minder lekker. Bovendien bespaart u zo een boel werk tijdens het reinigen van de oven door ingebrande levensmiddelen. Verdeel nu de voorbereide ingrediënten, zoals bijvoorbeeld gesneden uien en spek, gelijkmatig op de crème. Let erop dat u ook hier een beetje afstand tot de rand houdt. Probeer verschillende ingrediënten; u kunt verschillende soorten groente, kaas, vis, vlees maar ook fruit gebruiken. Ga op zoek naar inspiratie in ons receptenhoekje.
Flammkuchen bakken: In de steenoven (elektrische oven of houtoven), in de normale oven of in de convectomaat
Er zijn verschillende mogelijkheden voor het bakken: Want afhankelijk van welke oven u gebruikt, moet u rekening houden met verschillende dingen. Principieel zijn alle soorten ovens geschikt: Van de normale oven in uw woning, de elektrische steenoven, de houtoven tot en met de convectomaat. Voor een goede en authentieke flammkuchenbelevenis raden wij het gebruik van een steenoven aan.
In onze shop vindt u elektrische steenovens met brandsteen. Brandsteen heeft de eigenschap, vocht van de te bakken producten te absorberen en deze vervolgens weer af te geven. Hierdoor ontstaat het bijzondere knapperige resultaat.
De elektrische steenoven wordt voorverwarmd op 280 - 300°C. Dit duurt ongeveer 20 à 30 minuten. De belegde flammkuchen worden met licht schokkerige bewegingen van het voorbereidingsplankje in de oven gelegd. De bakduur bedraagt, afhankelijk van het beleg, drie à vijf minuten.
In de houten oven wordt bij ongeveer 300°C gebakken. De flammkuchen wordt met behulp van het voorbereidingsplanke of een ovenschuiver in de bakkamer geplaatst. Het gebruik van een houtoven is de meest oorspronkelijke manier, flammkuchen te bakken. Door het gebruikte hout bereikt u bovendien een lekkere rokerige smaak. Vanwege de niet goed controleerbare hitte, moet u goed opletten dat de flammkuchen niet te lang in de oven ligt.
In de normale oven kunt u op de aanwezige bakplaat bakken, of gebruik maken van een flammkuchen steen, die op het rooster van de oven wordt geplaatst. Gebruik in beide gevallen het beste de tweede rails van beneden gezien. Verwarm de oven voor op de hoogste temperatuur (meestal 250°C) bij boven-/onderwarmte. Om ervoor te zorgen dat de steen de temperatuur goed aanneemt, moet u deze ongeveer 30 minuten op temperatuur laten komen in de oven. Laat de voorbereide flammkuchen (zonder het papiertje!) op de voorverwarmde steen of de bakplaat glijden en hem tussen vijf à zeven minuten bakken.
De flammkuchen serveren
Haal de gebakken flammkuchen het beste met een ovenschuiver weer uit de oven. Snijd de verse flammkuchen voor het serveren het beste in zes à acht handige stukken en plaats hem op een flammkuchen plankje. Flammkuchen plankjes slaan de warmte van de flammkuchen in het hout op, zodat deze langer warm blijft.
En dan geldt alleen nog maar: 'genieten'!